150 de ani de când a bătut prima dată…Big Ben

bigben-london-wallpaper

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ieri, Big Ben, celebrul orologiu din turnul palatului Westminster, sediul Parlamentului britanic, simbol al oraşului Londra, a împlinit 150 de ani de când a sunat prima dată.

Pentru a sărbători această aniversare, autorităţile au proiectat pe turn (noaptea) textul „La mulţi ani Big Ben, 150 de ani, 1859 – 2009„.

Despre Big Ben…istoria:

bigben4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Big Ben a fost instalat in 1859 si si-a capatat numele de la celebrul clopot de 13 tone si jumatate care anunta ora exacta. A fost construit intre anii 1858 – 1859 cand cel mai celebru ceas din lume a intrat in functiune.Turnul a fost construit pe locul unde a fost palatul Westminster

Primii 61 de metri ai turnului big ben sunt claditi din piatra restul constructiei fiind din otel.Cele 4 fete ale ceasului masoara in total 55 metri de jur imprejur.Inaltimea turnului big ben masoara 96 metri. Mecanismul ceasului cantareste aproximativ 5 tone.Big Ben – ul anunta ora exacta dar anunta si sferturile de ora.BBC anunta ora exacta in direct din turn avand instalate microfoane in locul unde este localizat clopotul.

Desi termenul de Big Ben se refera strict la ceas englezii folosesc acest termen facand referire la intregul turn.Sunetul acestuia se aude pe 31 decembrie pe majoritatea canalelor de radio si televiziune din Anglia la trecerea in noul an si inceperea revelionului.Constructia ii apartine lui Benjamin Hall care i-a dat de fapt si numele de Ben insa cum clopotul era cam masiv l-au denumit simplu Big Ben nume care se pastreaza si in zilele noastre . El atrage datorita celebritatii lui mii de turisti .

 

Reclame

2 gânduri despre „150 de ani de când a bătut prima dată…Big Ben

  1. fibisan daiana 12/12/2011 la 17:39

    imi placa sa vad orase si state noi ,de si am doar 13 ani ador sa citesc despre Londra stiu deja tot ce se poate sti despre ea,dar ce am citi acum ma fascinat intrun fel aparte TRIMIT NOROC SI BUCURIE TUTUROR CARE VA CITI MESAJUL MEU :-)

  2. fibisan daiana 12/12/2011 la 17:44

    Am 13 ani dar imi place sa citesc despr Londra sti deja tot ce se poare despr ea dar ce am citit ma fascinat itntrun .Urez musa fericire persoanelor ce intra aici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: