Schimbarea la fata a Mantuitorului

Singura sarbatoare inclusa in postul Sfintei Maria, Schimbarea la Fata a Mantuitorului, este celebrata anual pe 6 august de catre credinciosii ortodocsi si catolici din intreaga lume.Numita in popor si Preobra-jenia sau Probojenia sarbatoarea celebreaza schimbarea minunata la fata a lui Hristos, pe muntele Taborului, in fata ucenicilor Sai Petru, Ioan si Iacov.
Schimbarea la Fata a Mantuitorului este o sarbatoare mai noua decat celelalte praznice imparatesti, fiind la inceput aniversarea anuala a sfintirii bisericii zidite in secolul IV de Sfanta Elena pe locul de pe muntele Taborului unde Domnul S-a schimbat la fata. Potrivit altor pareri, ea ar fi inlocuit o veche sarbatoare pagina a zeitei Diana. 

Celebrarea ei incepe a fi mentionata in documente din prima jumatate a secolului al V-lea, de cand exista cuvantari festive in cinstea ei, de la patriarhul Proclu al Constantinopolului, patriarhul Chiril al Alexandriei si papa Leon cel Mare.

In Apus, sarbatoarea Schimbarii la Fata, desi serbata sporadic inca de prin secolul VII, s-a generalizat mult mai tarziu, prin hotararea luata de papa Calist III de a consacra definitiv aceasta sarbatoare, drept multumire pentru victoria obtinuta de ostile crestine asupra turcilor la Belgrad, in anul 1456. In aceasta zi se aduc in biserici prinoase din struguri, se binecuvinteaza si se impart. In unele parti (Biserica rusa) in aceasta zi se face in biserici si la cimitire pomenirea generala a mortilor si mai ales a eroilor morti pentru apararea patriei

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: