Parintele Iustin de la „Petru Voda”

Date despre Sfintia Sa:

Parintele Iustin, Staretul Manastirii Petru-Voda, s-a nascut in satul Petru Voda la 10 februarie 1919 intr-o familie de tarani munteni si a crescut impreuna cu cinci frati si doua surori. La 17 ani a intrat in viata monahala la Schitul Durau manat de o chemare sublima spre cele sfinte. Plaiurile nemtene, incarcate de rugaciune si fapte de vitejie ale stramosilor nostri, au sculptat in sufletul sau matricea valorilor fundamentale ale neamului neingaduind, peste timp, a face vreo concesie sau a cadea din aceasta forma pecetluita de Dumnezeu in sufletul sau curat.

Pãrintele a îmbrãcat rasa neagrã în 1936, la Schitul Durãu, din Moldova, pe când avea numai 17 ani. Dupã doi-trei ani a fost trimis spre desãvârsire la Seminarul monahal de la Cernica, lângã Bucuresti. În timpul rãzboiului a slujit ca preot militar pe frontul de Est. Dupã rãzboi, vederile sale politice nu au plãcut noii ocârmuiri bolsevice, care l-a condamnat la 12 ani de temnitã grea. Pãrintele Iustin a fãcut periplul celor mai crunte închisori comuniste, dar temnita a însemnat pentru el o si mai mare apropiere de Dumnezeu, o ‘zidire’ în credintã. […] Eliberat, în cele din urmã, pãrintele Iustin a continuat sã slujeascã la Mãnãstirea Secu, începand din 1964. Anii de ‘reeducare’ nu i-au afectat libertatea de gândire, fapt netrecut cu vederea de comunisti. Acestia îl aresteazã din nou, în 1975, si-i stabilesc domiciliul fortat la Mãnãstirea Bistrita, pentru a-l supraveghea mai îndeaproape. Revolutia din 1989 pune capãt prigoanei, iar pãrintele se întoarce la Secu. Doi ani mai tarziu, el se retrage în sihãstrie, cu gândul de a-si petrece restul zilelor în post si rugãciune. Însã vrerea Domnului a fost alta, ca în jurul pãrintelui Iustin sã se adune frati dornici de viatã monahiceascã. În 1991 întemeiazã mãnãstirea de la Petru Vodã, care ajunge la mai mult de 70 de vietuitori.

Mai multe despre Parintele Iustin de la Petru Voda nu va voi zice, va voi indemna insa sa mergeti in acel Rai de pe Pamant din tinutul Neamtului, acolo unde Parintele Iustin asculta cu multa rabdare necazurile tuturor celor ce-i trec pragul chiliei, ii sfatuiesc si ii ajuta sa treaca peste necazuri.

Cred ca va intrebati daca am ajuns sa vorbesc cu Parintele Iustin. Nu am avut aceasta fericire, prima data cand fusesem acum doi ani, Parintele era tare suparat si nu a mai vrut sa primeasca pe nimeni. Azi cand am pasit iarasi insotit de razele solare ale lui Dumnezeu pe pamanturile Manastirii Petru Voda, a fost slujba de Sfintire. Am reusit sa il vad pe Parintele Iustin, care m-a privit parca certandu-ma (cel putin acest lucru l-am simtit eu). Aceasta frica am avut-o si prima data cand am trecut prin fata chiliei sale – de teama, de frica ca voi fi certat de Sfintia Sa.

(Chilia Parintelui Iustin de la Manastirea Petru Voda din Neamt)

Inchei acest articol prin rugamintea catre Parintele Iustin de a se ruga pentru sanatatea noastra:

„Parinte vegheaza asupra noastra cu bunatatea aceasta nemasurata”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: