Targul de ceramica traditionala Cucuteni 5000

De ieri la amiaza (ora 12.00) s-a dat drumul celei de-a XXVI-a editie a targului de ceramica Cucuteni 5000, care, anul acesta este impartit in doua locuri de desfasurare – Parcul Copou si Parcul Expozitiei. Astfel, de ieri si pana maine (duminica) iesenii au ocazia de a iesi la cumparaturi, facand in acelasi timp o plimbare pe bulevardul Copou.

Cateva cuvinte ale oamenilor de cultura care au o legatura speciala cu infiintarea acestor editii anuale a Targului de Ceramica „Cucuteni 5000”:

„Ceramiştii sînt nişte creatori, nişte iubitori de frumos. Opera lor nu este numai o operă cu caracter practic, utilitar, este o operă de artă, de aceea cel mai bun loc pentru ei este Parcul Copou care, în conştiinţa semenilor, se leagă de Eminescu, Junimea, de oamenii de artă, de cultură din Iaşi”, susţine prof.univ. Pavel Florea, cel care, în 1982, la prima ediţie a acestui tîrg, era preşedinte al Comitetului de Cultură.

„Tîrgul de la Iaşi a apărut ca o necesitate de a pune în valoare şi dintr-o altă perspectivă principalele centre de ceramică din ţară. La vremea aceea erau patru, cinci tîrguri care se organizau în ţară, unele dintre ele cu o tradiţie destul de veche, dar ceea ce simţeam noi că lipseşte, din perspectiva specialiştilor, era o încercare de a pune în valoare ceea ce este reprezentativ pentru fiecare centru şi nu neapărat ceea ce se face în fiecare centru”. (prof.univ. Ion H. Ciubotaru).

Astfel, in Parcul Copou putei achizitiona obiecte din ceramica iar in Parcul Expozitiei tot felul de obiecte artizanale, cadouri de diferite tipuri – de la lumanari, flori, cani, obiecte din lemn, tablouri, papusi, statui (pititci si tot felul de animalute), covoare si pana la mancaruri (turta dulce, vata de zahar).

In parcul Expozitiei este si un loc special amenajat (in parcul de joaca pentru copii) unde iesenii pot manca mici, si bea bere stand cu familia la mese special amenajate pentru acest eveniment.

La acest eveniment au fost plasate echipe ale Politiei Comunitare care au ca obiectiv pastrarea ordinii publice, a linistii si pentru a verifica comerciantii veniti din diferite zone ale tarii. Deja au fost probleme cu un comerciant care vindea ochelari de soare. Se pare ca marfa i se va confisca.

 

 

La aceasta editie a participat si Fundatia Alaturi de Voi si chiar Colegiul „I. C. Stefanescu” din Iasi.

Taegul se va incheia duminica seara si se spera la o participare impresionanta din partea iesenilor.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: